Beauty greškice i kako ih popraviti

Kozmetika! Za neke žene višak dijelova i dosada, a za mene opsesija 🙂

Na mom kozmetičkom putu naučila sam da neki sjajni proizvodi mogu biti mač sa dvije oštrice : pravo blago ili proizvod iz pakla ako ih koristimo na pogrešan način. Kako me te teglice, bočice i tubice toliko interesuju naučila sam ( na svojoj koži 🙂 ) i kako ih pravilno koristiti.

Njega lica

-Neke sastojke u proizvodima za lice ne bi trebalo nikada miješati, kao Retinol sa vitaminom C, AHA/BHA kiselinama ili Benzoyl peroxidom. Svi oni rade odlične stvari za kožu, ali ako ih koristimo zajedno ili će nam upropastiti kožu ili će jedan drugom poništiti djelovanje. Izaberite jedan od njih ili ih bar razdvojite: Jedan dan koristite Retinol,a drugi vitamin C ili bar jedan ujutro,a drugi uveče.

Čitajte sastojke u proizvodima koje koristite i pokušajte shvatiti koji od njih je najbolji za vašu kožu, a ne samo gomilati serume i kreme koje neće uraditi ništa za vas.

Piling je važan. 

Koliko god dobre proizvode za njegu lica koristili oni neće dobro raditi svoj posao ako moraju prolaziti kroz sloj nečistoća, mrtvih stanica kože i ostataka šminke. Na vama je da odredite kakav piling najviše odgovara vašoj koži i da ga koristite dva do tri puta sedmično. Ja dajem prednost hemijskom pilingu i Alpha-H Liquid Gold je proizvod kao stvoren za mene.

Važno je zaštititi kožu od sunca! Najgora kombinacija je koristiti gore navedene proizvode i ne koristiti zaštitne kreme. Koža je osjetljivija i moglo bi doći do trajnog oštećenja ukoliko ne vodite računa o zaštiti.

Šminka

Previše pudera, previše rumenila, previše korektora. 

Slojevi bi trebalo da budu stopljeni i lijepo izblendirani, ali to neće biti moguće ukoliko je svega previše.

Previše iscrtane (Instagram) obrve 

Pošto ja imam prave hajdučke obrve (dovoljno za tri žene) nikada ih nisam docrtavala, popunjavala, a nisam ih ni previše čupkala. Malo gela za obrve da ih fiksiram i pustim ih da žive svoj život. E sad, ukoliko imate baš rijetke obrve ( ili ste ih previše počupali) nemojte koristiti kreon, nego sjenku za obrve u vašoj prirodnoj nijansi i popunite praznine, fiksirajte gelom i gotovo.

-Linija pudera. Kada birate puder, birajte nijansu na dnevnom svjetlu i na viličnoj kosti, a ne na zglobu ili na podlaktici. Kod nanošenja pudera, najvažnija je prava nijansa i blendiranje da bismo izbjegli onaj izgled maske i kao da lice ne pripada našem vratu i tijelu. Isto je i sa korektorom. Za podočnjake birajte nijansu svjetliji korektor, a za bubuljice birajte korektor u nijansi vašeg tena.

Rok trajanja proizvoda. 

Često čujem : Ja jedan puder koristim tri godine ili Taj karmin imam od srednje škole.

Karmin i eyeliner zadržite jednu godinu.

Puder, puder u kamenu, rumenilo, bronzer, korektor zadržite dvije godine, a maskaru najduže šest mjeseci.

Bolje novi puder,nego osip, crvenilo ili nova bubuljica 🙂

Toliko od mene :*

You may also like

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *